munkaügyi mediátor

A munkaügyi mediátor és amit tudni kell róla

  • 2019. augusztus 15. csütörtök
  • By Admin: rendgazd
  • Comment: 0

Egy élet során vannak olyan helyzetek, amikor döntés előtt állunk, hogy jogi úton vagy egyéb módon szeretnénk-e megoldani egy-egy problémát. Akkor lesz nagy segítség a viszonyok rendezésében a munkaügyi mediátor, amikor a munkahelyen kerülünk olyan szituációba, hogy valami komolyabb ügyet kell tisztázni a munkáltatóval.

Előfordulhat ez rengetegszer, de vannak a komolyabb esetek, mint például valamiféle kártérítéssel kapcsolatos helyzet. Ha bírósághoz fordulunk, az ilyesmi nagyon hosszadalmas lehet, míg egy munkaügyi mediátor rengeteg ötlettel fog tudni előállni, hogy elkerüljük a jogi utat.

Természetesen költségben sem zúdul olyan összeg a nyakunkba, mintha nem élünk a munkaügyi mediátor által képviselt lehetőséggel. Megoldás ugyanis mindig van, minden problémára. A kérdés inkább az szokott lenni, hogy megtaláljuk-e, illetve a másik elfogadja-e az általunk kínált javaslatot.

Egy pártatlan, független szereplő rengeteget segíthet és a hitelessége sokkal inkább elfogadott szokott lenni mindkét fél által. Az életnek ugyanakkor vannak más dimenziói is, mint a munkahelyi ügyek, mégpedig a magánélettel kapcsolatosak.

Ilyenkor kapcsolatba léphetünk az úgynevezett válási mediátor személyével, aki az ilyen esetekben is hatalmas tapasztalatot gyűjt össze a működése során. Mint ahogy sajnos sokan megtapasztalták, egy-egy különválás rendkívül hosszadalmas és fájdalmas is lehet, ami az érzelmeket illeti.

Nem beszélve persze a pénztárcánkról. A válási mediátor egy sokkal kíméletesebb megoldás ilyen értelemben is, hiszen a jövőbe mutató, valódi megoldásokat próbál meg felkínálni az érintetteknek ahelyett, hogy húzná a folyamatot a végtelenségig, mint egy bíróság szokta. Sokkal megértőbb és emberibb szokott lenni a folyamat.

Nagyobb a rugalmasság, amit egy válási mediátor megengedhet magának, hiszen itt nincsenek szigorúan vett jogi szabályok, amelyek mentén le kell zárni az ügyet. Ezáltal hatékonyabb és jobb hangulatú egy ilyen tárgyalás menete, ha egyáltalán jó kifejezés ez, hiszen sokkal informálisabb az egész.