Budai Szemészeti Központ

A szemészeti szakvizsgálat lépései

  • 2021. szeptember 27. hétfő
  • By Admin: seditor
  • Comment: 0

Amint valaki úgy érzi, hogy valami nincs rendben a látásával vagy a szemeivel, akkor a lehető leghamarabb szakorvoshoz fordul, hiszen a probléma csak súlyosbodhat, ha elhanyagoljuk a kezelést. Sokan gondolják azt, hogy a vizsgálat kellemetlen, esetleg fájdalmas, illetve sok időt vesz igénybe, de tévednek. A Budai Szemészeti Központ szerint egy teljes körű szemészeti szakvizsgálat körülbelül másfél órát vesz igénybe.

Ez alatt az idő alatt sokféle analízist elvégeznek a szakorvosok. Egy általános szemészeti szakvizsgálat magába foglalja a fénytörési hibák vizsgálatát közelre és távolra. Bizonyos krónikus betegség szemészeti szűrése szintén megtörténik, például ha a páciens diabéteszes, magas vérnyomással él, akkor mindenképpen elengedhetetlen ez, hiszen a betegségek a korai stádiumukban még nem okoznak tipikus panaszokat. Ugyanakkor alattomos módon, szisztematikusan ronthatják a látást.

Ha az analízis során azonosításra kerül valamilyen szemészeti probléma, muszáj lesz a szakorvos által megállapított rendszerességgel szemészeti kontrollra járni annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a látásromlás. Műszeres méréseket szintén alkalmaznak a szakemberek a vizsgálat során. Amennyiben a szakorvos javasolja és szükségesnek tartja a szem általános felmérése során, akkor megtörténhet a fénytörés objektív és szubjektív meghatározása közelre és távolra, a szaruhártya-görbület mérése, az üvegtest biomikroszkópos vizsgálata, színlátás, szemének, réslámpa analízis is.

Ugyanakkor a műszeres mérések magukba foglalhatják a kancsalsági szög, a szemmozgások vizsgálatát, a szemnyomás mérést, a könnyfilm felszakadási időt, valamint a szürke- és zöldhályog meglétének vizsgálatát egyaránt. A szemészeti szakvizsgálat során továbbá fény derülhet az akut vagy tartósan meglévő szemészeti gyulladások diagnosztizálására, a szemkörnyéki bőrelváltozásokkal kapcsolatos konzultációra is. Tehát sok problémát lehet egy ilyen alkalmon diagnosztizálni, és tudjuk, hogy az időben elcsípett egészségügyi gondot sokkal könnyebben lehet kezelni, mint az az elhanyagolt problémát.