Az áfonya termesztés fortélyai
- 2017. augusztus 14. hétfő
- By Admin: rendgazd
- Comment: 0
A kerti növények között olyanok is akadnak, amelyek kevésbé ismertek, ennek eredményeképpen eléggé ritkán fordul elő a magyar házak táján. Hazánk kertjeiben ritkaságnak számít, ha valaki az áfonya termesztés mellett dönt. Míg a magasabb területeken, dombokon és hegyvidékeken hatalmas területeket beborít, addig az alacsonyabb vidékeken már telepíteni és gondozni kell ahhoz, hogy előforduljon és megmaradjon. Az áfonya termesztés tehát nem is olyan egyszerű, mivel különleges talajigénye van. Az általa kedvelt talaj pH értékének 4,2 és 5,2 között kell mozognia. Ha ez nem teljesül az áfonya termesztés nem igazán valósítható meg. Azonban nem kell aggódni, ha a kert talaja nem rendelkezik a kívánt pH értékkel, ugyanis ezen lehet segíteni. Egy kis bio savanyú virágfölddel orvosolni lehet a problémát.
Ennek az ültetés során kell megtörténnie, hogy a növény gyökere már az általa kedvelt, ideális talajba kerüljön. Amennyiben ez megvalósult, az áfonya termesztés útjába már semmiféle gátló tényező nem állhat, így egy kis gondozással biztosan élvezheti majd eme növény lédús termését. Igazán megéri vele fáradozni, hiszen rendkívül ízletes gyümölcsét frissen is fogyaszthatja, de a meleg napokon rendkívül finom gyümölcsturmix készíthető belőle. Fagyasztva hosszabb ideig is eláll, így télen is adott lesz az áfonya, amit süteményekbe is felhasználhat. Mindezek mellett, nagyon jó lekvár is készíthető belőle, amiből a téli hidegebb napokon fogyasztva, felidézheti a nyári emlékeket. Megyeri Szabolcs kertész további hasznos információkkal szolgál az áfonya termesztés minden fortélyáról, hogy bárki bátran belevághasson.