kalapácsos mulcsozók

Mi az a mulcsozás és hogyan végzik?

  • 2023. május 16. kedd
  • By Admin: seditor
  • Comment: 0

A talajtakarás olyan tudományterület, ami egyre nagyobb figyelmet kapott az utóbbi években. A kiinduló pont abból adódóik, hogy a földek a folyamatos bolygatás következtében szerves anyagaikban elkezdtek kiürülni és ilyen módon szerkezetükben is romlanak. Az agráriumban és erdészetben rájöttek, hogy előnyösebb az állandó növénytakarás, hiszen ezzel megelőzhető az erózió. A természetes szukcesszió folyamata azonban újabb kihívásokat jelent. Bizonyos területeket legeltetni, másokat kaszálni kellene, ha nem cél a bokrosodás kialakulása, majd pedig az erdősödés.

A csapadékban szegényebb téli és tavaszi hónapokban, a tűzesetek kialakulásának esélye is növekszik, ezért gyakran irányított égetéssel próbálják az elhalt és száraz növénytakarót megszüntetni. Ennek kezelésére már léteznek alternatív rendszerek. Jelenleg erre a legegyszerűbb megoldás a különböző kalapácsos mulcsozók alkalmazása. A traktor után illeszthető eszköz speciális kalapácsokkal van ellátva, amelyek alapos szárzúzást végeznek.

Réteken, árkok mentén, erdők széleinél, de mezőgazdasági földterületeken is ugyanolyan hatékonysággal bevethető. A folyamat során a lezúzott növényréteg takarót képez a földfelszín fölött, ami meggátolja a gyors gyomosodást, miközben a szerves anyag helyben marad. A több centiméter vastag takaró lassan korhad bele a talajba és meggátolja, hogy a szél elhordja a szemcséket, valamint az eső tömörítő hatását csökkenti. Felesleges komoly energiát rászánni a növényzet levágására, majd összegyűjtésére, amikor az a mulcsozóval egyenletesen eloszlatható a felületen és hasznosul.

A mulcsozást rendszeres időközönként meg kell ismételni. A területrendezésben, az elvadult földek gyors kezelésében kiváló segítséget nyújt a UML 170 kalapácsos mulcsozó. A 198 kg összsúllyal rendelkező berendezés 35 lóerős teljesítményt követel és 16 db kalapáccsal végzi a munkát. Az 1700 mm munkaszélesség révén, egyszerre nagyobb sávok foghatóak fel és így gyorsabban érhető el a kívánt cél. A mulcsozás az a metódus, amivel mindenki jól jár, hiszen a szerves anyag helyben marad, miközben a gyomok sem tudnak gyorsan felnőni.