Az Extra Dry pezsgő mérsékelt cukortartalommal

  • 2018. június 10. vasárnap
  • By Admin: rendgazd
  • Comment: 0

A bor szénsavas változatát Franciaország Champagne nevű vidékéről nevezték el. Itt ugyanis már a 17. század előtt ismerték, azonban alacsony minőségű italnak tartották, ezért gyakran el is öntötték. Az Extra Dry pezsgő megnevezés az ital cukortartalmára vonatkozik, nem pedig a származására, amit nyilván a szénsavas bor kedvelői tudnak is, viszont, akik csak az évfordulókon bontanak ki egy palackkal, nem biztos, hogy az ilyen jelölésekkel tisztában vannak.

Az említett francia borvidék éghajlata meglehetősen hűvös, aminek következtében előfordult, hogy a bor erjedése télen leállt, és tavasszal újraindult, ami miatt gyakran kerülték is a fogyasztását. A

17. században azonban a környék Benedek rendi apátságának a pincevezetője parafa dugóval bedugaszolta a palackok száját, így az erjedéskor keletkezett széndioxid összekeveredett a borral. Ennek a kísérletezésnek köszönhetően jött létre az első pezsgő, amiért manapság már olyan sokan odavannak. Az Extra Dry pezsgő csupán az egyik változat, amik közül kedvére válogathat az ember.