Feltörekvőben a naperőmű

  • 2015. április 24. péntek
  • By Admin: rendgazd
  • Comment: 0
Naperőmű a sivatagban
Naperőmű a sivatagban

Mit szólnának azon tényhez, hogy rendelkezésünkre áll egy, a többihez viszonyítva végtelen energiaforrás? Ez lenne a Napból érkező sugárzás. A naperőmű pedig azon szerkezetek gyűjtőfogalma, amelyekkel ezt az energiát közvetve vagy közvetlenül hasznosítani tudjuk.

Sokan nem tudják, hogy a Föld mind méretében, mind helyzetében ideális pozíciót foglal el a Naprendszerben. Szerkezeti felépítésének (vasmag) köszönhető a légkör és a magnetoszféra. Tehát karnyújtásnyira van az energia és a 80’ évek óta élünk is vele.

Az első ilyen erőmű egy 1982 és 1988 között épült naphőerőmű volt a Mojave-sivatagban. Naperőmű bárhol építhető, de nem mindenhol használható jó hatásfokkal. Ahol a hőmérséklet eléri a 95 Celsius fokot, ott a CSP naperőművek csövei a 150 és 220 fokot is elérhetik.

Akár kicsik, akár nagyok, szerencsére már tervben vannak véve, hogy felváltsák a fosszilis energiafelhasználást. Aki A vagy ennél magasabb kategória besorolást szeretne az új házikójára kicsikarni, annak nem árt beszerezni a naperőmű hajtotta háztartási eszközöket.

Címkék: