Hazánkban népszerű az olaszrizling

  • 2017. április 8. szombat
  • By Admin: rendgazd
  • Comment: 0
Népszerű olaszrizling

Nem szükséges ahhoz szakembernek, hozzáértőnek lenni, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy a jó nívójú, kiváló szőlő nélkül nem lehet olyan bort előállítani, ami mindenkinek ízlene. Hazánkban a régóta termesztett olaszrizling is a népszerűbb fajták közé sorolható, pontosan ezen tulajdonságának köszönhetően.

Az ebből előállított bor mindig egyedülálló ízvilággal rendelkezik, könnyed módon telt, és igazán jólesik egy nagyobb lakoma után. De pontosan mi is az olaszrizling? Ez a fajta a szőlőfélék, pontosabban a Vitaceae családjába, a bortermő szőlőkhöz, azaz a Vitis vinifera típushoz tartozó olasz vagy francia eredetű, Magyarországon is igen elismert szőlőfajta. Kétségtelen, hogy országunkban ez az egyik leggyakoribb fehérborszőlő. Ide Franciaországból került körülbelül a 19. század közepén.

A gyors elterjedésnek az volt az oka, hogy az igencsak könyörtelen filoxéra járvány elpusztította szőlőket a lehető leghamarabb pótolni kellett. Az olaszrizling nagyon szereti a Szent György-hegy és Csopak környékét. Ennek köszönhetően kijelenthető, hogy az olaszrizling ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában.