Budai Szemészeti Központ

Mit érdemes tudni egy gyermekszemészeti vizsgálat előtt?

  • 2022. június 14. kedd
  • By Admin: seditor
  • Comment: 0

A gyermekek hihetetlen ütemben fejlődnek, és mindez kiterjed a szemre, látásra is. A legtöbbször követéses vagy kontroll vizsgálatok biztosítják csak, hogy a módosult körülményekhez lehessen igazítani egy adott kezelést vagy felfedezett változást. A Budai Szemészeti Központ gyermekszemészeti vizsgálatokról szóló útmutatója már sokaknak segített.

Pontosan kiderül itt, hogy a szülő és a gyermek mire számíthat, milyen vizsgálatok léteznek, miféle betegségek derülhetnek ki, illetve milyen kezelések kötelezők egyes esetekben. A szülő felelőssége elvinni a gyerkőcöt a szemészhez, hiszen a kicsik nagyon sokáig képesek valamilyen módon kompenzálni a kóros eltéréseket, esetleg egyáltalán nem is panaszkodnak, ha valami nincs rendben, esetleg fáj valamilyük.

Budai Szemészeti Központban Dr. Barcsay-Veres Amarilla, Dr. Horváth Hajnalka, Dr. Somodi Dóra szakorvosok nagyon sok szeretettel várják a legkisebb pácienseket és mindent megtesznek azért, hogy elégedetten, a félelmeket legyőzve távozzanak. Mi történik a szemészeti vizsgálat során? Először is érdemes kitérni a módszertanra.

A gyerekek látását objektív és szubjektív módszerekkel is vizsgálják a szakemberek. Már nagyon kicsi kortól tud infót begyűjteni egy szakorvos a páciens szeméről és látásáról úgy, hogy igazából játékos módszerekkel vizsgál. A szűrés során a kisebbeket a szülő nyugodtan ölben tarthatja, így a gyermek biztonságban érzi magát, a szakorvos és asszisztense pedig színes játékok, fények segítségével vizsgálja a szemmozgásokat és a látást.

A vizsgálat során gyakran kerülnek előtérbe a szubjektív módszerek. Akkor igazán eredményesek ezek, ha a szülő szeme fénye már tud beszélni, illetve képes szavakkal leírni, hogy milye fáj, szóbeli visszajelzést ad az orvos minden kérdésére.

Előfordulhat, hogy csak több, egymást követő vizsgálattal kap teljes képet a gyermek szemészeti állapotáról a szaki. Ott vannak az objektív módszerek is. Ezekre már egészen kicsi kortól támaszkodhatnak a szakemberek. Természetesen szóba sem jönnek azok a módszerek, amik kellemetlenséget, esetleg fájdalmat okoznak a legfiatalabb páciensekben.