proktológia jelentése

Mit takar a proktológia jelentése?

  • 2019. november 18. hétfő
  • By Admin: rendgazd
  • Comment: 0

Az orvosi vizsgálatokért senki sem rajong, de van egy, amitől szinte mindenki retteg. Miről is van szó? Milyen terület ez? A proktológia jelentése a következő: a sebészetnek egy speciális szakterülete, ami a végbél betegségeinek vizsgálatával és kezelésével foglakozik. Legtöbben akkor keresik fel az orvost, amikor az aranyeres panaszok megjelennek.

Ezeknek már a kezdeti stádiumában is érdemes elmenni egy kórházba vagy magánrendelőbe, és nem szabad megvárni, amíg súlyosbodik a helyzet. A későbbi szövődmények elkerülése érdekében, mindenképp ajánlott ezt az érintetteknek észben tartani.

Egy proktológus vizsgálja és kezeli az aranyeres panaszokat, a végbél környezetének gyulladásos folyamatait, jó- és rosszindulatú daganatait, illetve ehhez a szakterülethez tartoznak még a béltraktus alsó szakaszának, illetve a végbélnek a különféle elváltozásai is. A leggyakrabban alkalmazott vizsgálati módszer itt a végbéltükrözés.

Tény és való, hogy ez egy roppant kellemetlen vizsgálat, de egyáltalán nem fájdalmas. Főleg akkor nem érez majd semmit a beteg, hogyha ellazul és arra gondol közben, hogy mindez az egészségét szolgálja. Ekkor a test izmai, így a záróizmok is kicsit el tudnak ernyedni.

Amit nagyon fontos megjegyezni, hogy emiatt az emberben semmi szégyenérzet nem kel legyen. A páciensnek mindig őszintén kell beszélnie a félelmeiről, kétségeiről és minden olyan dologról, amit mással nem mert megbeszélni. Hogyan lehet felkészülni erre a vizsgálatra?

Habár ez egy tabutémának bizonyul, érdemes kideríteni azt, hogy a családtagok közül kinek volt már aranyere, esetleg vastagbél- vagy végbéldaganata, illetve bélpolipja. Ha ez megvan, jöhet a felkészülés második szakasza, amikor is a beteg össze kell gyűjtse a régebbi leleteit és vizsgálati anyagait.

Még azt is érdemes átgondolni, összeírni, hogy milyen gyógyszereket szedett az ember. Tanácsos még egy vagy két étkezési naplót vezetni, mert proktológus az étrendet megismerve pontosabb tanácsokat adhat. Amikor a rektoszkópiás vizsgálatra kerül sor, akkor megeshet, hogy szükséges a beöntés. Ez legtöbbször egy 30 perces procedúra.