Stresszkezelés a mindennapokban

Stresszkezelés pszichológus segítségével

  • 2019. november 19. kedd
  • By Admin: rendgazd
  • Comment: 0

Vajon miért érint olyan sok embert napjainkban a kiégés? A leírt szindrómát az érzelmi, a fizikai és a mentális energiák extrém kimerülése jellemzi, tudhatjuk meg a pszichológus Budapest weboldalára kattintva. Általában ennek a fő oka, hogy az ember hosszú időn át több energiát használ fel, mint amennyit képes visszanyerni.

A trükk pedig az, hogy a feltöltődést nem is annyira a pihenés jelenti, mint inkább a tevékenységek eredményei miatt elért érzelmi elégedettség. Ha egyre inkább belefáradunk a munkánkba, egyre kevesebb lesz a belső motivációnk és inspirációnk, ennek az eredménye pedig nem más, mint a szakmai kiégés. A pszichológus Budapest ilyen esetekben arra buzdít, hogy figyeljük meg a kiégés szakaszait, hogy azok miként néznek ki és milyen érzést keltenek az egyénben. Ezután pedig mérlegeljük az ön vagy a szakmai segítségnyújtás lehetőségeit. A pszichológus Budapest rögtön az elején leszögezi, hogy a szakaszokra bontás és a különböző etapok neve csak feltételes.

Hiszen a kiégés egy folyamat, ami fokozatosan következik be és a különféle források 3–12 szakaszra bontják. Az érthetőség kedvéért viszont meg kell jegyezni, hogy van különbség a kiégés és a lustaság között. Egyes kutatók a kiégés egyik fő okának a stresszkezelés hiányát is tekintik. A stressz nem más, mint egyike a korunkra mért legnagyobb csapásoknak.

A modern világban a kicsiktől a nagyokig szinte mindenkit érint. Ez többek között annak tudható be, hogy igyekszünk sikereket elérni, amennyire csak tőlünk telik, valamint hatalmas mennyiségű információt emésztünk fel és gyakorlatilag több helyen vagyunk egyszerre. A szoros menetrend nemcsak minket, hanem a gyermekeinket is kísérti. Közvetlenül az iskola után a gyerekek sietnek az angol foglalkozásra, majd a sport- vagy zeneórára. A sokféle, néha szinte szükségtelen tudás megszerzéséért pedig az idegrendszerük fizet. Hogy ez az életmód ne befolyásolja a hangulatunkat, az egészségünket és az immunitásunkat, képesnek kell lenni a stresszkezelésre, akár egyedül, akár pszichológus segítségével.

Címkék: