Pszichológus vs. pszichiáter: mikor melyikhez forduljunk

  • 2016. szeptember 26. hétfő
  • By Admin: rendgazd
  • Comment: 0
Pszichológus vs. pszichiáter
Pszichológus vs. pszichiáter

Ha mentális problémákkal küszködünk, érdemes minél előbb szakemberhez fordulni, aki segíteni tud nekünk legyőzni a gondokat. Sokaknak azonban nem világos, hogy mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között, ezért nem tudják, hogy kihez kell fordulni egyes esetekben.

A pszichológus főleg a lelki problémák megoldásában tud segíteni, amelyek nem nevezhetőek betegségeknek, inkább csak zavaró gondoknak, amelyekre egyedül nem találunk megoldást. Egy szakember azonban külső szemlélőként könnyebben észreveheti a probléma forrását és megoldást is találhat rá.

Pszichológushoz fordulunk akkor is, ha párkapcsolati gondjaink vannak, de a szorongás és a pánikbetegségek során szintén a segítségünkre lehet. Ezzel szemben, a pszichiáter a valós mentális betegségek kezelésében tud segíteni, mint amilyen a skizofrénia vagy a depresszió egyes típusai.

Ilyen esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Ezt viszont csak a pszichiáter rendelheti el, mivel ő rendelkezik orvosi végzettséggel. Vannak azonban olyan esetek is, amikor a pszichológus és a pszichiáter együtt kezelik a pácienst.