racsni

A racsni a bicikli legértékesebb része

  • 2021. szeptember 17. péntek
  • By Admin: seditor
  • Comment: 0

A kilincsmű egyszerű mechanizmus, ami lehetővé teszi, hogy egy tengely csak az egyik irányba tudjon forogni. A kilincsmű közismertebb neve a racsni, ami főleg a biciklisek körében terjedt el, bár csörlőknél, emelőgépeknél és daruknál is használják. A szerkezet érdekessége, hogy egy irányba forgatható, amit külső nyomatékkal vagy a saját súlyával ér el.

Gyors tekerésnél hallani lehet a különleges hangot, de vannak olyan racsnik, amelyek az egész utca előtt bejelentik valakinek az érkezését. Ahogy a legtöbb alkatrészt, úgy a racsnit is lecserélhetjük, így nemcsak a kerékpár tuningolását, hanem egy esetleges cserét is könnyebben elvégezhetünk.

A biciklisek életében teljesen megszokott, hogy bármelyik pillanatban megtörténhet a baj, még akkor is, ha leginkább városon belül közlekedünk. Vásárlás előtt azonban érdemes utánanézni a szerelés titkainak, mivel szükségünk lesz egy racsni leszedőre is, aminek hiányában meggyűlne vele a bajunk. Ez az apró alkatrész valójában a kerékpár legértékesebb egysége.

Címkék: